De eindeloze bangmakerij van cybersecurity bedrijven

3 december 2017 / Mischa Rick van Geelen

De eindeloze bangmakerij van cybersecurity bedrijven

Wat ik de laatste tijd veel voorbij zie komen zijn Nederlandse bedrijven die worden gehackt, waarbij er geen backup’s zijn en het bedrijf onveilige wachtwoorden gebruikt. Juist dat laatste, is waar ik mij aan stoor. Niet alleen vanwege de zwakke wachtwoorden die door deze organisaties worden gebruikt. Maar ook omdat er inmiddels genoeg aanbod is van goedkope en vaak zelfs kosteloze technische oplossingen die deze problemen aanpakken.

Bangmakerij

De bangmakerij van grote IT-beveiligingsbedrijven duurt voort, en mensen ontwikkelen een soort ‘cyber-moeheid‘ waarbij het de gebruikers eigenlijk niet zo veel meer uitmaakt. Vaak genoeg krijgen gebruikers te horen dat immers zij de meest zwakke schakel binnen hun organisatie zijn, en dat het bedrijf er alles aan moet doen om de hun tegen zichzelf te beschermen. Dit werkt averechts en draagt totaal niet bij aan het doel, namelijk mensen bewuster maken van hun eigen handelen om ervoor te zorgen dat ze bewust zijn van de risico’s en instaat gesteld worden om zichzelf en dus ook hun bedrijf te kunnen beschermen.

Zelfredzaamheid

Hoewel ik het ermee eens ben dat je niet alles aan de gebruikers moet laten, is het volledig ontnemen van nagenoeg alle mogelijkheden geen werkbare situatie. Je maakt de problemen en daarmee de risico’s op deze manier groter dan ze al zijn. Met als gevolg dat gebruikers nog minder zelfstandig zijn en dus zichzelf minder kunnen beschermen.

Om Nederland veiliger te krijgen is het juist nodig dat gebruikers bewuster omgaan met hun inkomende e-mail’s, welke websites ze bezoeken en waar ze op klikken.

Veilige wachtwoorden

Constant hoor ik van alle kanten dat je gebruik moet maken van ‘veilige wachtwoorden’, ‘lange wachtwoorden’ of ‘complexe wachtwoorden’ (die nauwelijks te onthouden zijn). Het is inmiddels 2017, waarbij we programma’s hebben zoals ‘keychain‘ software. Een digitale sleutelhanger met slechts een wachtwoord, waarin je jouw wachtwoorden versleuteld opslaat.

Programma’s als LastPass, 1Pass en F-Secure Key zijn prima oplossingen voor het dagelijks gebruik en bieden je genoeg vrijheid om alle dingen te doen die je op internet wilt.

Tuurlijk kennen deze programma’s ook hun gebreken, het is dan ook echt niet de heilige graal. Maar hoe dan ook nog altijd beter dan een Word-document met daarin alle gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcard-gegevens.

2 Reacties op “De eindeloze bangmakerij van cybersecurity bedrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mail ons

Contactgegevens


Verlengde Tolweg 2
2517 JV Den Haag


Wij zijn 24/7 operationeel.
Je kunt ons dan ook altijd bereiken.


Telefoon: +31 88 323 02 05

Calamiteiten: +31 88 323 02 05

E-mail: info@nfir.nl