Een chip in je hand? Wat vinden we daarvan

4 december 2017 / Mischa Rick van Geelen

Op de Dutch Health Hackathon (georganiseerd door het GGZ Friesland) heb ik een NFC-chip in mijn rechterhand laten implanteren. De reacties die volgde in de weken daarna waren verschillend. Toch blijft de vraag in mijn hoofd, wat vinden we er nu eigenlijk van om technologie zoals RFID of NFC in je lichaam te implanteren en wat voor functies kan dit bieden voor de toekomst?

Implanteren

Het zetten van de NFC-chip ging vrij simpel, de chip zelfs had de grootte van een rijstkorrel en binnen enkele seconde was hij geïmplanteerd. Daarna was er alleen nog maar een klein gaatje te zien. Direct daarna werd gecontroleerd met een NFC-scanner of de chip goed functioneerde. Je kon hem daarna direct gaan gebruiken om iets op te zetten. Ik koos ervoor om onder andere mijn visitekaartje op de chip te zetten, zodat mensen deze met een telefoon kunnen scannen om zo mijn contactgegevens te krijgen als ze die nodig hebben.

Dagelijks gebruik

Vooral op conferenties is het een leuk gespreksonderwerp als er gevraagd wordt naar een business card, veelal kijken mensen toch een beetje raar op als je verteld dat je een chip in je hand hebt waar je visitekaartje opstaat. Ook wel weer handig, want je hebt je visitekaartje altijd bij je. Naast een visitekaartje is het ook gelukt om er een toegangspas op te zetten voor mijn computer. Waardoor ik mijn computer kan ‘unlocken’ met mijn hand.

Privacy

Toch krijg ik veel vragen zoals, hoe zit het met privacy? Kun je ermee gevolgd worden en waarom zou je je zelf willen chippen? Hoewel ik het ermee eens ben dat jezelf chippen informatie over jezelf vrij kan geven, heb ik er goed over nagedacht. Het verschil zit ook in het feit dat ik bijvoorbeeld zelf bepaal wat er op de chip staat, als ik wil dat er niets op staat dan staat er niets op.

Dat is anders als je kijkt naar bijvoorbeeld chips met een paspoort erop, deze dienen een bepaald doel zoals de identificatie van een persoon. Het risico is dan ook anders dan de chip die ik heb laten zetten. Wel ben ik van mening dat als we überhaupt zo een soort chip gaan invoeren dat er goed gekeken moet worden naar de manier waarop en de privacy die daarbij komt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mail ons

Contactgegevens


Verlengde Tolweg 2
2517 JV Den Haag


Wij zijn 24/7 operationeel.
Je kunt ons dan ook altijd bereiken.


Telefoon: +31 88 323 02 05

Calamiteiten: +31 88 323 02 05

E-mail: info@nfir.nl