Bescherm uw organisatie tegen phishing: neem serieuze maatregelen tegen phishing

Naarmate cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, is het belangrijk om op de hoogte te blijven en te weten hoe u uzelf kunt beschermen tegen online oplichting zoals phishing-e-mails. Wanneer u zich bewust bent van hoe deze aanvallen werken, kunt u aanvallers een stap voor blijven.

Zo werkt phishing

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit die misleiding gebruikt om individuen of bedrijven te laten geloven dat ze communiceren met legitieme partijen, terwijl het ontvangen bericht in werkelijkheid afkomstig is van een kwaadwillende bron. Het is een schadelijke poging om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, zoals verificatiegegevens voor accounts, financiële gegevens en andere privégegevens. Vaak gebruiken criminelen “spoof” e-mailadressen die eruitzien als echte zakelijke e-mails, compleet met authentieke logo’s en handelsmerken. Aanvallers maken valse e-mailberichten of websites die er legitiem uitzien om persoonlijke gegevens te verkrijgen.

Enkele veelvoorkomende tekenen van phishing zijn:

 1. Onverwachte e-mails waarin om vertrouwelijke informatie wordt gevraagd
 2. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn
 3. Verzoeken om creditcardnummers of wachtwoorden voor online accounts
 4. URL’s die lijken op een legitieme website, maar die net één letter verschil hebben
 5. Verdachte links of bijlagen in de e-mail
 6. Een urgente oproep om een wachtwoord of informatie te wijzigen of door te geven
Bescherm uw organisatie tegen phishing

Bescherm uw organisatie tegen phishing

Vanwege de kwaadaardige aard van phishing-aanvallen, is het altijd het beste om voorzichtig om te gaan met berichten die verdacht of onverwacht lijken.

Het is belangrijk om bewust te zijn van phishing en de verschillende strategieën die door aanvallers worden gebruikt, zodat u ervoor kunnen zorgen dat uw systemen veilig zijn door de juiste beveiligingscontroles en toegangscontrolemaatregelen te implementeren.

Op de hoogte blijven van nieuwe methoden die aanvallers gebruiken en waakzaam zijn bij het beoordelen van berichten, kan een grote bijdrage leveren aan het beschermen tegen phishingaanvallen en het waarborgen van bedrijfscontinuïteit, noodherstel en netwerkbeveiliging. Het aanmoedigen van werknemers om deel te nemen aan security awareness-trainingen kan hun vermogen om dergelijke oplichting te identificeren verbeteren.  

Veelvoorkomende vormen van phishing

Hoewel er veel verschillende soorten van phishing zijn, omvatten ze meestal allemaal een combinatie van malifide websites, e-mails, sms-berichten en telefoongesprekken, gecentreerd rond verschillende verleidelijke onderwerpen.

Veelvoorkomende phishing-scams zijn:

 • Malware-payloads zoals ransomware
 • Kwaadaardige links en bijlagen in e-mails
 • Nepaanbiedingen of -incentives die een financiële transactie vereisen
 • Claims van verdachte activiteiten van uw bank of andere financiële instellingen
 • Verzoeken om persoonlijke informatie, waaronder gebruikersnamen, wachtwoorden, rekeningnummers en meer

Aanvallers kunnen ook valse maar geloofwaardige websites opzetten met de bedoeling om gevoelige gegevens te verzamelen of kwaadaardige code te installeren. Deze misleidende sites worden over het algemeen legitiem gemaakt door afbeeldingen en logo’s te gebruiken die afkomstig zijn van herkenbare organisaties. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als een schijnbaar legitieme website een officieel uitziende URL en logo heeft, het nog steeds een nepwebsite kan zijn die is opgezet door aanvallers die zich richten op het misbruiken van gebruikersgedrag.

Op dezelfde manier kunnen phishers populaire berichtentoepassingen zoals Facebook Messenger en whatsapp gebruiken om berichten of links te verzenden die afkomstig lijken te zijn van legitieme organisaties of individuen. Het is belangrijk om waakzaam te blijven en nooit op links te klikken die via berichtenservices worden verzonden, tenzij u zeker weet dat ze echt zijn.

U kunt een link checken zonder daadwerkelijk te klikken, door op een smartphone de link ingedrukt te houden. Op een computer of laptop kunt u de muis over de link ‘hoveren’ zonder te klikken en zien waar de link daadwerkelijk naartoe verwijst.

Door de verschillende soorten phishing-aanvallen te begrijpen en hoe u ze van tevoren kunt herkennen, kunt u uzelf gemakkelijker beschermen tegen phishing-aanvallen.

Op e-mail gebaseerde phishing-aanvallen

Op e-mail gebaseerde phishing-aanvallen zijn een ernstig probleem en profiteren van het feit dat veel gebruikers vaak geen kritieke stappen ondernemen om te checken dat de afzender is wie ze zeggen te zijn. Dit gebeurt wanneer cybercriminelen een e-mail maken met leugens of misleidende informatie die eruitziet alsof deze afkomstig is van een legitieme bron. De e-mails verleiden de ontvanger op een link te klikken die onschadelijk lijkt, maar eigenlijk wordt gebruikt om gevoelige informatie te stelen.

Op tekst gebaseerde oplichting is bijzonder gevaarlijk omdat gebruikers vaak niet goed thuis zijn in cyberbeveiliging en daarom niet herkennen wat duidelijk bewijs van een kwaadaardige e-mail is. Door op de hoogte en proactief te blijven over verschillende beveiligingsdomeinen, waaronder databasebeveiliging, cloudbeveiliging, mobiele beveiliging, applicatiebeveiliging, identiteitsbeheer, eindpuntbeveiliging en IoT-beveiliging, kunt u uzelf beter beschermen tegen deze bedreigingen.

Helaas kunnen deze aanvallen gemakkelijk worden vermomd als afkomstig van legitieme bedrijven, zoals banken of overheidsorganisaties, die zorgvuldig gedrag en aandacht van gebruikers vereisen om authenticiteit te onderscheiden. In de zakenwereld kan dit zich zelfs uitstrekken tot beveiligingsbedrijven, waarbij aanvallers zich voordoen als bewakers of personeel voor vastgoedbeheer om klanten en klanten te misleiden.

Aan de andere kant zijn geavanceerde aanvallers ook in staat om e-mailsystemen rechtstreeks aan te vallen door berichten te onderscheppen zonder enige kennisgeving van de gebruiker, waardoor de noodzaak van goed beheer en waakzaamheid bij het beschermen van iemands online gegevens verder wordt benadrukt. Voor de meeste gebruikers zijn dit soort aanvallen moeilijk om tegen te beschermen, omdat naleving van veilige surfgewoonten niet altijd gemakkelijk te handhaven is.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw risico om ten prooi te vallen aan dergelijke aanvallen te verminderen. Het nemen van elementaire cyberbeveiligingsstappen, zoals ervoor zorgen dat e-mails en websites veilig zijn (https), het verifiëren van de identiteit van afzenders en het inspecteren van links voordat u klikt, kan u helpen voorkomen dat u het slachtoffer wordt van op e-mail gebaseerde phishing-aanval.

Het is belangrijk om te onthouden dat hackers en kwaadwillende verschillende methoden kunnen gebruiken wanneer ze u online proberen te schaden.

Gegevens beter beveiligd, goed voorbereid en direct actie bij incidenten? Bekijk de preventieve diensten van NFIR.

Schadelijke websites en malware

Helaas zijn phishing-aanvallen via e-mail niet de enige vorm. Net zo schadelijk zijn kwaadaardige websites en malware, die niet alleen kunnen worden gebruikt om persoonlijke informatie te stelen, maar ook de veiligheid van computers en netwerken in gevaar brengen. Dit soort bedreigingen vormen aanzienlijke risico’s voor bedrijven, omdat waardevolle gegevens en eigendommen in gevaar kunnen komen. SEO-technieken worden door aanvallers gebruikt om hun paginapositie in de resultaten van zoekmachines te verhogen. Dit zorgt voor een hogere zichtbaarheid voor de kwaadaardige sites en vergemakkelijkt effectievere online phishing-campagnes. Wees ook alert op pop-upvensters en advertenties, die worden gebruikt om malware op uw computers te installeren zonder uw medeweten.

Soms kan het moeilijk zijn om het onderscheid te maken tussen legitieme websites en kwaadwillende, omdat ze er allebei over het algemeen uitzien als normale sites. Malware, zoals virussen of Trojaanse paarden, kan ook worden verborgen achter normaal uitziende bestanden op schijnbaar onschadelijke sites. Daarom is het zo belangrijk om waakzaam te blijven bij het surfen op internet en het downloaden van iets van internet.
Cybercriminelen zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen en bedenken van nieuwe methoden om illegaal gegevens te verkrijgen, en het is absoluut noodzakelijk om op de hoogte te blijven van deze technieken uw organisatie te beschermen.

Zo kunt u zich beschermen tegen phisingaanvallen

Het is belangrijk om uzelf te beschermen tegen phishing-aanvallen, omdat deze steeds geavanceerder worden en deze gebeurtenissen kunnen leiden tot diefstal van gevoelige informatie. Twee effectieve strategieën om uzelf te beschermen tegen phishing zijn het gebruik van een gerenommeerde en veilige browser, zoals Google Chrome of Firefox, en het instellen van tweefactorauthenticatie op alle onlineaccounts met kwetsbare informatie, samen met het implementeren van beveiligingsoplossingen op verschillende locaties, zoals op uw locatie of apparaten.

 • 1. Veilige webbrowser

  Het gebruik van een veilige webbrowser helpt beschermen tegen kwaadaardige websites en malware, omdat de technologie URL's controleert en waarschuwingen geeft wanneer u mogelijk een onveilige website bezoekt.

  Het is ook belangrijk om te voorkomen dat u op vreemde links klikt, zelfs als ze er legitiem uitzien, of om e-mails of applicaties te downloaden die verdacht zijn of afkomstig zijn van onbekende bronnen. Maak een bladwijzer van belangrijke sites en typ altijd rechtstreeks het adres, in plaats van op een link te klikken.

 • 2. Tweefactorauthenticatie

  Daarnaast is het nu essentieel om tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen op alle onlineaccounts die gevoelige informatie bevatten. Dit type verificatie vereist dat gebruikers twee verschillende vormen van identificatie opgeven bij het inloggen op hun account, meestal een gebruikersnaam en wachtwoord gevolgd door een andere vorm van authenticatie, zoals een code die via sms wordt verzonden. Hoewel 2FA geen volledige bescherming tegen online aanvallers garandeert, vermindert het de kans dat iemand zonder toestemming toegang krijgt tot uw accounts aanzienlijk.

  Nu meer dan ooit is het belangrijk om beveiligingsbewustzijn in te stellen, zodat gebruikers worden voorgelicht over online bedreigingen zoals phishing, datalekken en het belang van een beveiligingscultuur.

 • 3. Wachtwoordmanager

  De wachtwoordmanager is een manier voor het vermijden van phishing-pogingen. Een wachtwoordmanager slaat wachtwoorden veilig op in een gecodeerde kluis en stelt u in staat om ze snel te openen met één hoofdwachtwoord. Op deze manier hoeft slechts één wachtwoord te worden onthouden in plaats van veel unieke wachtwoorden voor elk account. Zo weten medewerkers direct dat een e-mail betreft het resetten van hun wachtwoord niet echt is.

 • 4. Security Awareness instellen

  Het is het beste om proactief te denken als het gaat om cyberbeveiliging en een multi-level benadering van beveiliging te creëren. Dit omvat het instellen van veilige wachtwoorden, het beperken van de toegang tot gevoelige informatie en het regelmatig controleren op updates en mogelijke oplichting. Het instellen van tweefactorauthenticatie helpt ook om uzelf te beschermen tegen cyberdreigingen door een extra verificatielaag te bieden.

  Het is van groot belang dat uw medewerkers op de hoogte zijn van mogelijk aanvallen. Dit kunt u doen door regelmatig trainingen aan te bieden op het gebied van cybersecurity en door verschillende situaties na te bootsen en te oefenen met diverse phising simulaties. Bij NFIR bieden wij security awareness trainingen aan, bekijk de mogelijkheden.

Tot slot

Om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van phishing-aanvallen, is het essentieel om alert en waakzaam te blijven als het gaat om uw online beveiliging. Effectief beheer van e-mailrisico’s omvat:

 • Alleen online interactie met bekende en vertrouwde mensen en instellingen
 • Het grondig onderzoeken van onverwachte communicatie voordat u actie onderneemt
 • Alert te zijn op onverwachte e-mails met bijlages en linkjes waarin om een dringende actie wordt gevraagd
 • De bron van een verdachte link verifiëren voordat u erop klikt
 • En nooit uw persoonlijke gegevens rechtstreeks verstrekken als reactie op een bericht of verzoek erom.

En wees u bewust dat phisingtechnieken steeds geavanceerder en beter worden. Wilt u risico’s beperken en uw medewerkers trainen? 

Wilt u risico’s beperken en uw medewerkers trainen?
Neem dan contact met ons op, of bekijk de pagina Security Awareness op onze website.