Security incident? Bel ons 24/7! 088 133 0700

U kunt NFIR (CERT*) 24/7 bellen voor hulp bij uw cybersecurity incident
krijg binnen 30 minuten een duidelijke inschatting van uw situatie.
Dossier monitoring
Dossier monitoring

Security incident? Bel ons 24/7! 088 133 0700

U kunt NFIR (CERT*) 24/7 bellen voor hulp bij uw cybersecurity incident
krijg binnen 30 minuten een duidelijke inschatting van uw situatie.

Security incident? Bel ons 24/7!

Wordt u geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen in uw IT omgeving, zoals het blokkeren van werkplekken, inbreuk op de beveiliging, geen toegang meer tot uw data, een mogelijk datalek, ransomware of een cyberaanval? Op uw verzoek komt NFIR direct in actie met een Incident Response team.

NFIR staat 24/7 voor haar opdrachtgevers klaar om elk beveiligingsincident in kaart te brengen en op te lossen. Ons Incident Response team is binnen drie uur bij u op locatie te zijn. Het doel van het Incident Response team is de impact van het cyber incident zo snel mogelijk tot een minimum beperken, zodat de continuïteit van uw organisatie niet meer in het geding is.

Werkwijze van NFIR bij Incident Response

Bij het uitvoeren van het onderzoek naar het beveiligingsincident, werkt NFIR volgens de Incident Response procedures van NIST en SANS om gedegen en betrouwbaar onderzoek te kunnen uitvoeren. Daarnaast staan ervaring en analytisch vermogen aan de basis van elk opgelost beveiligingsincident. Als uw organisatie reeds beschikt over Incident Response procedures of een Incident Response Plan, dan volgt NFIR deze.

Tijdens het Incident Response proces besteedt NFIR aandacht aan de volgende drie processen:

 • Triage: deze stap heeft als doel om de bron(nen) en getroffen apparaten en/of systemen in kaart te brengen, aan de hand daarvan prioriteiten te stellen en het plan van aanpak te bepalen voor verder onderzoek. Gelijktijdig worden gegevens op forensisch verantwoorde wijze veiliggesteld voor eventueel nader onderzoek.
 • Containment: dit proces betreft het herstellen van de getroffen apparaten en/of systemen en het verifiëren van de beveiliging, zodat de normale werkzaamheden kunnen worden hervat.
 • Post-incident activiteiten: wanneer het incident is opgelost, wordt een forensisch onderzoeksrapport opgemaakt. In het rapport worden oplossingen aangedragen waarmee een soortgelijke gebeurtenis in de toekomst kan worden voorkomen. Tevens kan NFIR ondersteunen en/of adviseren bij de communicatie richting de Autoriteit Persoonsgegevens, advocaat en andere betrokken partijen.

De reeds aanwezige kennis en kunde van de opdrachtgever gebruiken wij in de Triage fase. Het Incident Response team start op locatie en maakt een plan van aanpak. Dankzij onze procedures en checklists kunnen wij snel tot actie overgaan en de negatieve effecten van het cybersecurity incident minimaliseren. Tijdens dit gehele onderzoek gaat NFIR op een forensisch verantwoorde manier te werk om later in het proces een forensische rapportage op te kunnen leveren. Als u vermoedens heeft van verwijtbaarheid of verhaalbaarheid richting een natuurlijk persoon of rechtspersoon, dan kunt u ons ook inschakelen om onderzoek uit te laten voeren. Onze rapportages zijn namelijk rechtsgeldig. U kunt de rapportage van NFIR gebruiken als bewijs in een rechtszaak of voor een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in geval van een datalek.

 • Snel en effectief

  Door onze jarenlange ervaring met cybersecurity incidenten kunnen de leden van het NFIR Computer Emergency Response Team (CERT) bij u op locatie u altijd snel voorzien van effectief advies om uw organisatie te helpen naar herstel.

 • Uitgebreide expertise

  Onze ervaring en expertise van cybersecurity is uitgebreid. Voor alle situaties heeft NFIR de beste ervaring in huis. Wij richten ons niet alleen op het herstel van uw systemen en bedrijf, maar ook op de impact die een incident heeft op uw medewerkers.

 • Volledig en helder

  De aanpak van NFIR zorgt ervoor dat de oorzaak van uw incident volledig in kaart is gebracht met afsluitend een heldere en bruikbare rapportages. Zo weet u zeker dat alle maatregelen effectief zijn en uw organisatie verder kan werken aan een digitaal weerbare toekomst.

Triage

Deze stap heeft als doel om de bron(nen) en getroffen apparaten en/of systemen in kaart te brengen, aan de hand daarvan prioriteiten te stellen en het plan van aanpak te bepalen voor verder onderzoek. Gelijktijdig worden gegevens op forensisch verantwoorde wijze veiliggesteld voor eventueel nader onderzoek.

Containment

Dit proces betreft het herstellen van de getroffen apparaten en/of systemen en het verifiëren van de beveiliging, zodat de normale werkzaamheden kunnen worden hervat.

Post-incident activiteiten

Wanneer het incident is opgelost, wordt een forensisch onderzoeksrapport opgemaakt. In het rapport worden oplossingen aangedragen waarmee een soortgelijke gebeurtenis in de toekomst kan worden voorkomen. Tevens kan NFIR ondersteunen en/of adviseren bij de communicatie richting de Autoriteit Persoonsgegevens, advocaat en andere betrokken partijen.

Ik wil direct hulp bij een Cyber incident!

Wilt u meer informatie over de Incident Response Retainer, welke voorwaarden van toepassing zijn en welke voorbereidingen wij treffen om uw organisatie snel en adequaat te helpen indien u te maken krijgt met een cyberincident? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Wij informeren u graag over de dienst, alle voorwaarden en de jaarlijkse fee.

Wacht niet langer en wees vandaag nog verzekerd van een gecertificeerd crisisteam in tijd van nood!

IR retainer direct afnemen (ads)

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het Incident Response Team van NFIR

Het team van NFIR bestaat uit digitaal forensische onderzoekers, ethisch hackers en team leads die allemaal ervaring hebben met Incident Response. Na de melding van het beveiligingsincident wordt een team samengesteld dat uitrukt. Hoe groot het team is, is afhankelijk van het soort cyber incident. Uiteraard gaan alle leden van het team forensisch te werk gedurende dit traject.

Bedrijfs hack of datalek voorkomen is beter dan genezen.

Beveiligingsincidenten voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven vooral baat hebben bij goede preventieve maatregelen op zowel technisch als awareness vlak. Om die reden voert NFIR pentesten uit, verlenen wij Security Awareness diensten en bieden wij een pakket met diverse diensten middels het Cyber Security Support Contract.

Security incident? Bel ons 24/7!

Hoe te handelen bij een Cyberaanval of Cyber Incident?

Home
Incident response

Bedrijf gehackt? Datalek? Maak kennis met Incident Response van NFIR!

Ons incident response team is 24/7 beschikbaar om elk cyber incident in kaart te brengen en op te lossen.

Vertrouw op NFIR voor snelle en effectieve incident response bij cyberbeveiligingsincidenten. Onze ervaren teams staan 24/7 paraat om uw organisatie te ondersteunen en de impact van een incident te minimaliseren. Neem nu contact met ons op en bescherm uw bedrijf tegen de gevolgen van cyberaanvallen.

NFIR begrijpt dat tijd cruciaal is bij het reageren op een cyberbeveiligingsincident. Ons Incident Response team staat 24/7 paraat en streeft ernaar om binnen drie uur bij u op locatie te zijn. We zorgen ervoor dat uw organisatie snel en effectief kan reageren, waardoor de impact van het incident tot een minimum wordt beperkt.

NFIR beschikt over een team van ervaren cyberbeveiligingsexperts met diepgaande kennis en expertise op het gebied van incident response. We volgen de Incident Response procedures van NIST en SANS en maken gebruik van geavanceerde tools en technieken om gedegen en betrouwbaar onderzoek uit te voeren. Onze experts hebben een bewezen staat van dienst in het succesvol oplossen van beveiligingsincidenten.

NFIR begrijpt dat elk incident uniek is en vereist een op maat gemaakte aanpak. We werken nauw samen met uw organisatie om de specifieke behoeften en doelstellingen te begrijpen en leveren oplossingen die daarop zijn afgestemd. Of het nu gaat om het herstellen van systemen, het identificeren van de bron van het incident of het implementeren van preventieve maatregelen, NFIR biedt maatwerkoplossingen die uw organisatie helpen om veerkrachtig te zijn tegen toekomstige cyberdreigingen.

Incident response van NFIR

Datalek melden en datalek meldplicht

Voor uitgebreide informatie over data lekken, datalek meldingsplichten en datalek stappenplannen klik hier. 

Wat is een datalek en wanneer moet u het melden?

Wanneer er een kans bestaat dat onbevoegden persoonsgegevens inzien, wordt dit beschouwd als een mogelijk datalek. Organisaties zijn vaak verplicht om dergelijke incidenten te rapporteren aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die als toezichthouder fungeert voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de bijbehorende Uitvoeringswet AVG (UAVG). Of er daadwerkelijk sprake is van een datalek hangt af van specifieke omstandigheden. Niet elk datalek vereist melding aan de AP, vooral als het risico voor de rechten en vrijheden van de betrokken personen gering is. Echter, wanneer er ongeautoriseerde toegang plaatsvindt tot gevoelige informatie zoals paspoort- of bankrekeningnummers, kunnen de risico’s op identiteitsdiefstal of financiële schade significant zijn. In zulke gevallen is een organisatie verplicht om het incident binnen 72 uur te melden bij de AP.

Security incident? Bel ons 24/7!

Veel gestelde vragen

 • Triage: deze stap heeft als doel om de bron(nen) en getroffen apparaten en/of systemen in kaart te brengen, aan de hand daarvan prioriteiten te stellen en het plan van aanpak te bepalen voor verder onderzoek. Gelijktijdig worden gegevens op forensisch verantwoorde wijze veiliggesteld voor eventueel nader onderzoek.
 • Containment: dit proces betreft het herstellen van de getroffen apparaten en/of systemen en het verifiëren van de beveiliging, zodat de normale werkzaamheden kunnen worden hervat.
 • Post-incident activiteiten: wanneer het incident is opgelost, wordt een forensisch onderzoeksrapport opgemaakt. In het rapport worden oplossingen aangedragen waarmee een soortgelijke gebeurtenis in de toekomst kan worden voorkomen. Tevens kan NFIR ondersteunen en/of adviseren bij de communicatie richting de Autoriteit Persoonsgegevens, advocaat en andere betrokken partijen.
 •  

Het aantal ransomware-aanvallen in Nederland is groot en neemt zelfs toe. In een recent onderzoek gaf bijna driekwart van de ondervraagde Nederlandse bedrijven aan in 2021 door een ransomware aanval zijn getroffen. Slechts iets meer dan een derde gaf aan dat zij een cybersecurity strategie hadden klaarliggen. Dat terwijl de impact van een aanval met ransomware op uw bedrijf of organisatie enorm is. Uw bedrijfsvoering wordt ernstig gehinderd of zelfs onmogelijk gemaakt. Bedrijfsgeheimen (kunnen) worden doorverkocht en data wordt gelekt. Uw externe partners vertrouwen uw organisatie niet meer en nemen een afwachtende houding aan. En denkt u maar niet ‘dat gebeurt ons niet’, want het kan iedereen overkomen. Van grote bedrijven en organisaties tot mkb-ondernemingen met 20 mensen in dienst.

Lees het volledige artikel: Wat voor impact heeft een ransomware-aanval op mijn organisatie?

Ja, Wij staan 24/7 klaar voor MKB-bedrijven, multinationals, overheidsorganen, onderwijsinstellingen en non-profit organisaties. Binnen drie uur staat een incident response (CERT) team op elke locatie in Nederland (Waddeneilanden uitgesloten).

CERT staat voor Computer Emergency Response Team. Het kenmerk wordt door Carnagie Mellon University toegekend aan bedrijven en teams die zich inzetten bij digitale beveiligingsincidenten. In Nederland zijn er een aantal officiële CERT’s van grote organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van cyberincidenten, zoals het NCSC, de IBD, Defensie, telecom organisaties en banken.

Het doel van het incident response team is de impact van het cyber incident zo snel mogelijk tot een minimum beperken, zodat de continuïteit van uw organisatie niet meer in het geding is.

Het CERT van NFIR bestaat uit digitaal forensische onderzoekers, ethisch hackers en team leads die allemaal ervaring hebben met incident response. Na de melding van het beveiligingsincident wordt een team samengesteld dat uitrukt. Hoe groot het team is, is afhankelijk van het soort cyber incident. Uiteraard gaan alle leden van het team forensisch te werk gedurende dit traject.

Het Incident Response team wordt altijd voorzien van de juiste digitaal forensische apparatuur om op locatie de opdrachtgevers direct van dienst te zijn. NFIR investeert continu in snelle, betrouwbare en vooraanstaande apparatuur en tooling waarmee meerdere Incident Response teams tegelijkertijd kunnen opereren.

 1. Incident melding en intake
 2. Veiligstellen en onderzoeken
 3. Rapportage en preventie
 1. Neem contact op met het Computer Emergency Response Team van NFIR (088-133 0700)
 2. Het CERT komt in actie. Alle noodzakelijk apparatuur wordt ingepakt en binnen 3 uur is het CERT op locatie
 3. Op locatie wordt de intake uitgevoerd met alle stakeholders om alle beschikbare informatie over het incident te verzamelen
 4. Na het verlenen van de opdracht zal gestart worden met de triage op de getroffen systemen
 5. Zodra duidelijk is welke systemen getroffen zijn of verder onderzocht moeten worden zal data veilig gesteld worden volgens een digitaal forensische procedure
 6. In de containment fase worden de getroffen systemen hersteld en de beveiliging wordt geverifieerd om herhaling van het incident te kunnen voorkomen
 7. In de post-incident fase wordt de veiliggestelde data nader digitaal forensisch onderzocht. Er worden zoveel mogelijk antwoorden gegeven op de onderzoeksvragen en de toedracht van het onderzoek. Alle bevindingen en adviezen worden opgenomen in een rapportage die wordt opgeleverd ter afsluiting van het incident. Dit rapport kan voor interne en externe doeleinden (zoals toezichthouders en voor juridische procedures) worden ingezet.
 8.  

Van alle IT-security incidenten die NFIR afhandelt zijn de meest voorkomende toedrachten gecompromitteerde (e-mail) accounts en aanvallen op kwetsbare systemen die onvoldoende weerstand boden door een gebrek aan software updates en beveiliging. Als hackers ongeautoriseerde toegang krijgen tot systemen dan leidt dat meestal tot datalekken, het plaatsen van ransomware en diverse soorten malware zoals cryptominers.

Niet in alle gevallen is dat nodig maar veelal wil de opdrachtgever weten hoe groot de omvang is van het incident en stellen toezichthouders vragen die te beantwoorden zijn door het uitvoeren van een onderzoek. In alle gevallen is NFIR verplicht om een rapportage op te leveren.

Dat is mogelijk. NFIR biedt het Cyber Security Support Contract. Binnen dit contract zijn een aantal preventieve en reactieve diensten ondergebracht. Uw organisatie kan dan rekenen op een jaarlijkse phishing test, awareness training voor MT/Directie en wekelijkse vulnerability scanning van 2 IP adressen. Hiernaast garanderen wij binnen dat het CERT binnen 3 uur op locatie is in geval van een IT-security Incident, is 1 intake per jaar kosteloos en biedt het contract 15% korting op het pentest uurtarief en 15% korting op het Incident Response uurtarief.

Weet wat u te wachten staat in het geval van een IT security incident. Lees verder over het Incident Response plan. 

Wij staan voor communiceren in duidelijke taal met onze klanten. Op die wijze rapporteren wij ook onze bevindingen. Daarnaast ambiëren wij de aanpak ‘meten is weten’, waardoor wij u, met behulp van verschillende soorten onderzoek, gericht kunnen helpen. Bij de aanpak hoort ook dat onze diensten doorontwikkeld worden. Hierdoor blijven onze diensten aansluiten bij de veranderende praktijk.

NFIR staat voor het bieden van technische én organisatorische ondersteuning, security diensten en trainingen. Met onze kennis en ervaring kunnen wij u van technisch advies voorzien en geven wij u advies omtrent de procedures en processen van informatiebeveiliging. Door NFIR in te schakelen, wordt u op meerdere vlakken geholpen de weerbaarheid van de cyber security van uw organisatie te vergroten.

Meer informatie