Ethisch hacker NFIR legt in uitzending Atlas hoe makkelijk hacken nu écht is

Inhoud

Op woensdagavond 30 november waren Mathijs van der Pol en Renushka Madarie te zien bij Atlas, een programma van de NPO. Van der Pol is ethisch hacker bij NFIR en Madarie heeft bij NFIR gewerkt aan haar promotieonderzoek naar het keuzegedrag van cybercriminelen. Daarbij focust zij zich op het inbraakproces van datadieven en de handel in gestolen gegevens. Hun expertises komen aan bod tijdens deze aflevering en vullen elkaar goed aan. Dit leidt uiteindelijk tot een set aan interessante inzichten voor de kijker en voor Petra Grijzen die het programma presenteert.

 

 

Ethisch hacker NFIR legt in uitzending Atlas hoe makkelijk hacken nu écht is

Tijdens de Atlas uitzending wordt stilgestaan bij de forse toename in het aantal hackaanvallen onder particulieren, bedrijven en overheidsdiensten. Cybercrime is aan de orde van de dag. Organisaties kunnen een hack niet volledig voorkomen, maar kunnen wel maatregelen treffen om de kans op een incident en de impact daarvan te verkleinen. Blijven deze maatregelen uit? Dan is de impact van een aanval enorm groot en kan het voor organisaties jaren duren om het netwerk opnieuw op te bouwen. Dat is niet alleen kostbaar in termen van tijd, maar ook van geld. Van der Pol legt in de uitzending uit dat het uitvoeren van een geslaagde hack bijzonder eenvoudig is en dat het vaak komt door de afwezigheid van basismaatregelen zoals het gebruiken van een sterk wachtwoord. Dit licht hij toe aan de hand van een hackdemonstratie waarin hij stap voor stap uitlegt hoe een hack – in alle eenvoud- uitgevoerd wordt. Madarie, die tafelgast is bij Petra Grijzen, vult Van der Pol aan door aan te geven dat de toegang tot gegevens ook wordt verkregen door fouten in het systeem en via online criminele marktplaatsen waarin toegang tot gegevens wordt verhandeld. Afsluitend licht Madarie toe wat er gebeurt met de gestolen data en hoe deze dat beschermd kan worden.

Heb je de uitzending gemist? Bekijk de aflevering hier terug. Het cybersecurity item begint vanaf minuut 021:00.

SECURITY INCIDENT BIJ UW ORGANISATIE?

De volgende 30 minuten zijn van cruciaal belang​!

De eerste 30 minuten na een cyber security incident zijn cruciaal, omdat een snelle en adequate reactie de schade kan beperken. Daarnaast kan verdere verspreiding van de aanval worden voorkomen en kan essentieel bewijsmateriaal veiliggesteld worden voor nader onderzoek.

Ons Computer Emergency Response Team (CERT) staat 24/7 klaar om bedrijven en organisaties te ondersteunen bij IT-beveiligingsincidenten.

Heeft uw bedrijf professionele hulp nodig bij een beveiligingsincident?