NFIR met Project Melissa in het Financieel Dagblad

Inhoud

Het criminele computernetwerk Qakbot werd recentelijk uit de lucht gehaald. Het is één van de vele wapenfeiten van Project Melissa, een samenwerkingsverband tussen bedrijven en overheid. Project Melissa is bekend gemaakt op 3 oktober en heeft het nieuws door het hele land gehaald.

Het Financieel Dagblad heeft recentelijk een artikel geplaatst over Project Melissa en de bijdrage van NFIR. Het artikel gaat dieper in op informatieverzameling én het feit dat er eigenlijk veel te weinig aangiftes gedaan worden. 

  • Onlangs werd het criminele computernetwerk Qakbot uit de lucht gehaald.
  • Dat lukte dankzij Melissa, een samenwerkingsverband tussen bedrijven en overheid dat informatie uitwisselt en tot nu toe in stilte opereerde.
  • Dinsdag maken de deelnemers zichzelf bekend en sluiten ze een convenant om in de toekomst sneller en meer informatie uit te kunnen wisselen.

Wilt u het gehele artikel lezen? Met een FD account kan dat hier: https://fd.nl/tech-en-innovatie/1491695/project-melissa-rolt-eerste-hackersgroep-op

NFIR met Project Melissa in het Financieel Dagblad

Wil je meer weten over Project Melissa én de bijdrage van NFIR?

In 2022 startte Project Melissa om ransomwareaanvallen in Nederland te bestrijden. Dit project is een samenwerking tussen Cyberveilig Nederland, NFIR en Northwave. Samen met partners hebben ze grote cybernetwerken, zoals Qakbot en Deadbolt, ontmanteld. NFIR ontwikkelt hiervoor speciale detectietools en deelt kennis. Publieke partners zijn onder andere het Openbaar Ministerie en de politie. Private bedrijven zoals Deloitte en Fox-IT doen ook mee. Door deze samenwerking wisselen ze snel informatie uit en pakken ze cybercriminelen aan.