NFIR ondersteunt slachtoffers van cybercrime

Inhoud

Dennis Slier, commercieel directeur en projectleider van Nederlands Forensisch Incident Response (NFIR), werd door PVO – Platform Veilig Ondernemen, geïnterviewd over de rol van hem en NFIR bij cyberincidenten.  

NFIR ondersteunt slachtoffers van cybercrime

In het kort

Dennis speelt een cruciale rol bij de communicatie tussen gehackte organisaties, het NFIR Emergency Response Team en hackers. Hij onderhandelt met cybercriminelen, dat doen ze soms via een chatbox op het darkweb, maar Dennis spreekt de criminelen soms ook telefonisch. De gesprekken gaan over onder meer de hoogte van het losgeld, of tenminste, dat denken de criminelen. “Vaak onderhandelen we om tijd te rekken en dader informatie te vergaren.’’  

In het interview wordt dieper ingegaan op situaties waarbij bedrijven zijn gehackt, het voorbeeld van ROC Mondriaan uit 2021 wordt aangestipt. Dit cyberincident had grote, openbare gevolgen en NFIR heeft dit begeleidt en onderzocht. Duidelijk wordt dat wat er op de voorgrond gebeurt nog maar het tipje van de ijsberg is.  

Verder wordt de integriteit van medewerkers besproken, want hoe zorg je er nu voor dat je als cybersecurityspecialist de juiste, integere medewerkers aantrekt? En Dennis deelt een aantal tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van cybercrime. Lees het hele interview hier.  

SECURITY INCIDENT BIJ UW ORGANISATIE?

De volgende 30 minuten zijn van cruciaal belang​!

De eerste 30 minuten na een cyber security incident zijn cruciaal, omdat een snelle en adequate reactie de schade kan beperken. Daarnaast kan verdere verspreiding van de aanval worden voorkomen en kan essentieel bewijsmateriaal veiliggesteld worden voor nader onderzoek.

Ons Computer Emergency Response Team (CERT) staat 24/7 klaar om bedrijven en organisaties te ondersteunen bij IT-beveiligingsincidenten.

Heeft uw bedrijf professionele hulp nodig bij een beveiligingsincident?