Hoe zorg je ervoor dat jouw personeel veilig thuiswerkt?

Inhoud

Hoe zorg je ervoor dat het personeel bij jou organisatie veilig thuiswerkt? Zijn er binnen jouw bedrijf afspraken gemaakt over de ‘digitale hygiëne?’. In dit artikel zullen verschillende tips en tricks worden uitgelegd, om ervoor te zorgen dat ook jouw personeel veilig thuis kan werken.

Veilig thuiswerken in roerige tijden

In de huidige tijd waarbij bijna iedereen gevraagd wordt om vanuit huis te werken, neemt ook de druk op veel organisaties toe om thuiswerkoplossingen aan te bieden. Maar hoe zeker is het dat deze oplossingen wel veilig zijn? En hoe weet je zeker dat deze oplossingen wel op een veilige manier zijn geïmplementeerd?

Citrix was al jarenlang marktleider op het gebied van veilige thuiswerkoplossingen, maar zelfs in de software-oplossingen van Citrix bleken kwetsbaarheden in te zitten welke het kinderlijk eenvoudig maakte om op netwerken in te kunnen breken.

Het is daarom zeker in deze roerige tijden enorm belangrijk om een aantal cruciale stappen voor thuiswerkoplossingen op orde te hebben. Zo heb je een stuk meer zekerheid over de continuiteit en veiligheid van jouw organisatie.

5 tips voor een veilige thuiswerkoplossing

Een veilige thuiswerkoplossing bevat verschillende elementen, daarbij is het belangrijk om gebruiksvriendelijkheid hand in hand te laten gaan met veiligheid. Deze vijf tips zullen je in ieder geval helpen om ervoor te zorgen dat de geboden thuiswerkoplossing veiliger wordt.

  1. Schakel twee factor authenticatie in

Door 2FA of twee factor authenticatie in te schakelen verklein je de kans dat een aanvaller, die wachtwoorden heeft gestolen van medewerkers deze ook daadwerkelijk kan gebruiken. Veel bestaande oplossingen zoals Office365 of VMWare View bieden voor beheerders mogelijkheden om deze opties in te schakelen.

  1. Zorg voor een duidelijk en sterk wachtwoord beleid

Voor medewerkers is het belangrijk om een veilig wachtwoord te kiezen, om dit te faciliteren is het belangrijk om een duidelijk en sterk wachtwoord beleid te hebben. Geadviseerd wordt om een wachtwoord lengte te hebben van minimaal 12 karakters, speciale karakters, cijfers, hoofdletters en kleine letters.

  1. Gebruik alleen zakelijke apparaten

Het gebruik van zakelijke hardware (in beheer van werkgevers) geeft je als organisatie controle over de software welke geïnstalleerd is op de apparaten. Dat zorgt ervoor dat je als werkgever kan afdwingen dat bepaalde veiligheidsmaatregelen kunnen worden genomen. Daarnaast kun je als werkgever alleen zakelijke apparaten toelaten binnen de thuiswerk-oplossing.

  1. Laat de thuiswerkoplossing testen

Om meer zekerheid te krijgen over de digitale veiligheidsstatus van jouw thuiswerkoplossing is het van uiterst belang om deze goed te laten pentesten. Daarbij worden mogelijke kwetsbaarheden opgespoord voordat deze door potentiële aanvallers misbruikt kunnen worden.

  1. Security monitoring als digitaal inbraakalarm

Om te kunnen detecteren of een aanvaller mogelijk probeert om binnen te komen is het belangrijk om een vorm van security monitoring op het bedrijfsnetwerk toe te passen. Daarbij is het vooral belangrijk om de servers waarop gewerkt wordt te monitoren. Daarbij wordt het verkeer in de gaten gehouden om aanvallers te detecteren. Een soort digitaal inbraakalarm dus.

Weten hoe veilig jouw thuiswerkoplossing is?

Wil jij weten in hoeverre de thuiswerkfaciliteit technisch weerbaar is voor hackers? Neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord en doen er alles aan om uw organisatie in deze roerige tijden bij te staan op IT-Security vlak!

Lees ook: Hoe voorkom je dat jouw organisatie besmet raakt met ransomware?